- ראשי
- מאמרים
- מאמרים מקצועיים
- איך קוראים חשבון חשמל שיש מערכת סולארית?
איך קוראים חשבון חשמל שיש מערכת סולארית?
חשבון החשמל במסלול השכירות
כאשר אתם בוחרים במסלול הדגל של חברת ניר סולאר אנרגיות - השכרת גגות למערכת סולארית אנו עושים שינויים בחשבון החשמל שלכם על מנת שנוכל לקדם את המערכת הסולארית. חשוב לנו שתבינו בדיוק מה הולך לקרות.
לפני שנתחיל נבהיר: מבחינתכם אין שינוי בחשבון החשמל. אתם תמשיכו לשלם את חשבון החשמל שלכם ישירות לחברת החשמל. אם יש לכם הוראת קבע שממנה משולם החשבון היא תמשיך להתקיים, אתם תמשיכו לקבל את חשבון החשמל לכתובת שלכם ואם אתם עסק שמדווח למע"מ תוכלו להזדכות על המע"מ ששילמתם.
אז מה כן משתנה?
הדבר היחיד שמשתנה הוא הבעלות על חשבון החשמל. החברה מבקשת בתחילת התהליך לפני הרישום למכסה הסולארית לבצע "החלפת צרכנים". כלומר להעביר את החוזה על שם החברה.
מה נדרש על מנת לבצע "החלפת צרכנים"?
בשביל להעביר חוזה יש להעביר קריאת מונה עדכנית במיוחד כאשר המונה בהערכה במונה רגיל יש לצלם את המונה או להעביר קריאה שלו במונה תעו"ז (דיגטלי עם מסכים מתחלפים) יש להקליט סרטון שכולל 4 קריאות שמופיע בהם KWH ולהעביא אלינו - אנו נדאג להעביר את הקריאה.
כמו כן יש לשלם את כל החובות והתשלומים לחברת החשמל עד יום העברת החוזה בלי זה לא ניתן להעביר חוזה ולא ניתן להתחיל בתהליך של המערכת הסולארית. אפשר לשלם באשראי בטלפון או באתר חברת חשמל.
אחרי שיש קריאה אחרונה ואין חובות ניתן להגיש את הבקשה לחברת חשמל רצוי עם יפוי כוח מטעם הבעלים הקודם של החשבון על מנת להעביר את הוראת הקבע אם ישנה.
למה החברה מבקשת להעביר את חשבון החשמל שלי על שמה?
בואו נסביר איך הדברים עובדים: לכל חשבון חשמל יש בעלים. הבעלים הוא אדם פרטי או יישות משפטית אחרת כמו חברה או עמותה שנרשמו בחברת חשמל כאחראי לתשלום החשבון.
בעלי החשבון לא חייב להיות בעל הבית במקום. הוא יכול להיות שוכר משנה והוא יכול להיות כל אדם שביקש מחברת חשמל להיות בעלי חיבור החשמל.
הבעלים הוא היחיד שיכול לבקש מחברת חשמל ניתוק או בקשות מיוחדות אחרות בקשר לחשבון החשמל.
אחד הדברים שרק בעלי החשבון יכול לעשות הוא לבקש להקים מערכת סולארית. כאן כדאי להסביר שרוב המכסות הסולארית על גגות מחייבות לחבר את המערכת הסולארית למונה הצריכה. כלומר כדי לחבר מערכת סולארית בעלי חיבור החשמל שצורך את החשמל במקום חייב להירשם על המונה דרכו הוא צורך את החשמל. גם בחיבור הפיזי עצמו של המערכת הסולארית המערכת מחוברת למונה הצריכה הראשי במבנה ומשם החשמל נצרך במבנה או מוזרם לחברת חשמל.
שימו לב גם באסדרות תעריפיות קרי שחברת חשמל משלמת לכם על כל קוט"ש שיוצר ללא קשר לצריכה טכנית המערכת והבקשה עוברים דרך חשבון הצריכה.
עוד דבר שרק בעלי החשבון יכול לעשות הוא להוציא חשבוניות לחברת חשמל על הייצור הסולארי. חברת חשמל מצרפת יחד עם דרישת התשלום על הצריכה את המלצת החשבון על הייצור והיחיד שיכול להוציא חשבונית ולקבל את הכסף שהמערכת ייצרה הוא בעל חשבון החשמל.
שימו לב שבכך שהחוזה והמערכת לא רשומים על שמכם אתם חוסכים מעצמכם הרבה ביורקטיה - אתם לא צריכים ללכת לחברת חשמל, אתם לא צריכים למלא טפסים וללכת לעו"ד לאימות חתימה ואתם לא צריכים אחרי שהמערכת מתחברת לשלוח חשבוניות לחברת חשמל בשביל לקבל את הכסף מהמערכת.
מספר חוזה ומספר מונה
יש שני מספרים חשובים בחשבון החשמל - מספר חוזה ומספר מונה. מספר חוזה הוא מספר שרירותי שכל פעם שמתרחשת החלפת צרכנים הוא משתנה. המספר נועד לקשר בין בעלי החשבון למספר המונה. זה הסיבה שהמספר חוזה שאתם רואים בחשבון החשמל לפני ביצוע ההחלפה משתנה אחרי ביצוע ההחלפה.
לעומת זאת מספר המונה לא משתנה בהחלפת צרכנים והוא נשאר קבוע. המספר מופיע בחשבון החשמל בעמוד השני וכן הוא מופיע על המונה עצמו. אם לא בטוחים לאיזה חיבור שייך חשבון חשמל כלשהוא הנתון היחיד שמופיע גם בחשבון החשמל וגם בשטח הוא מספר המונה.
שותף משלם החשבון
אז איך אתם ממשיכים לקבל את חשבון החשמל למרות שהבעלות בו עברה לחברת סולאר אנרגיות?
חברת חשמל מאפשרת לפצל בין הבעלות בחשבון לבין התשלום שלו וקבלתו בדואר. וזה בדיוק מה שאנחנו מבקשים מחברת חשמל- להעביר את מספר החוזה שהיה על שמכם (או על שם השוכרים שלכם) על שם ניר סולאר אנרגיות, ולהשאיר אתכם בתור שותף משלם החשבון. המשמעות? אתם תופיעו כצרכנים בטופס התשלום בתחתית חשבון החשמל וכן שמכם והכתובת שלכם יופיעו בראש חשבון החשמל היכן שכתוב לכבוד.
מיופה כוח בחשבון
כעת אם תתקשרו לחברת חשמל ותבקשו לקבל מידע על החשבון הם לא יאפשרו לכם מכיוון שבמוקד 103 לא מכירים את הנושא לעומק והם רואים שבעל החשבון אינו אתם אלא ניר סולאר. ניתן לבקש מהחברה לרשום נציג שלכם כמיופה כוח בחוזה החשמל שעבר על שם החברה כך שהוא יוכל לקבל מידע ולבצע פעולות נוספות בחשבון. לשם כך נדרשת חתימה על בקשה ותצלום ת.ז מחלקת הרגולציה שלנו תשמח לעשות זאת עבורכם.
חשבון בדואר או במייל?
חברת חשמל מאפשרת לבחור באחת משתי אפשרויות- קבלת החשבון בדואר או במייל. אי אפשר לבקש את שניהם במקביל. ברירת המחדל היא משלוח בדואר. אם אתם מעוניינים לקבל את הדואר למייל פנו למלקת הרגולציה שלנו - על מנת שיבקשו מחברת חשמל לשלוח את חשבון החשמל למייל שלכם ולא לתיבת הדואר.
הוראת קבע
אם יש ברשותכם הוראת קבע בכ.א או מבנק שמשלמת את חשבון החשמל אנו יכולים לבקש מחברת חשמל להעביר את הוראת הקבע לחוזה החדש (כזכור מספר החוזה משתנה כאשר הבעלים מתחלף) באמצעות חתימה על טופס ייפוי הכוח שנתבקשתם לחתום עליו בעת חתימת החוזה. שם כתוב במפורש שאם ישנה הוראת קבע אתם רוצים שהיא תעבור לחשבון החדש.
הזדכות במע"מ
הרבה בעלי עסקים שואלים אותנו מה קורה כאשר מעבירים את החוזה ובעלי חשבון החשמל היא ניר סולאר אנרגיות, והמשלם הוא בעל העסק שנמצא במבנה - איך אפשר להזדכות במע"מ על הוצאה זו.
התשובה היא שמע"מ מכיר את המורכבות שנוצרת בחשבונות חשמל ומאפשרת למי ששילם עליהם בפועל להזדכות עליהם במע"מ. מצורפת תשובה על כך ממע"מ.
איך קוראים חשבון חשמל שמחוברת אליו מערכת סולארית?
קודם כל צריך להבין איך המערכת הסולארית מתחברת לחברת חשמל.
הפאנלים הסולאריים מחוברים זה לזה בכבלים. החשמל שמיוצר בהם הוא חשמל ישר – DC והוא מועבר למהפך (ממיר או אינוורטר) שהופך את הזרם מזרם ישר לזרם חליפין (AC) ומזרים אותו לשעון החשמל הראשי בבית, משם הוא מוזרם לרשת הארצית של חברת חשמל.
שימו לב- המערכת הסולארית מחוברת לשעון במבנה שלכם. מה יקרה אם אתם צורכים חשמל כאשר החשמל מוזרם לשעון שלכם? נכון מאוד- אתם תצרכו אותו לפני שהוא יספיק להיות מוזרם לחברת חשמל. במקרה זה למרות שיצרתם נניח 1000 קוט"ש מכיון שהמבנה צרך בעת הייצור 700 קוט"ש מה שהזרמתם לחברת חשמל זה רק 300 קוט"ש. למעשה אין בכך שום בעיה, במקום לצרוך את החשמל מחברת החשמל ולשלם להם את עלות החשמל , ייצרתם את החשמל שלכם וצרכתם אותו מבלי לשלם לאף אחד.
אבל הסברתם לי שאין קשר בין הצריכה לייצור אני ממשיך לצרוך ולשלם כרגיל וחברת חשמל תשלם לנו על הייצור?
צודק לגמרי. למרות שבפועל כאשר המערכת מייצרת חשמל והמבנה צורך חשמל בו זמנית, החשמל שנצרך יהיה מהמערכת ולא מחברת חשמל אנו מבקשים שחברת חשמל תשלם על כל מה שהמערכת ייצרה ללא קשר לצריכה.
איך זה קורה? פה צריך להכניס 2 מושגים חדשים:
מונה ייצור ושיטת התחשבנות
נשמע מסובך- ממש לא.
מונה ייצור
בעת ההרשמה לאסדרה אנו תמיד מבקשים להתקין מונה ייצור או במערכות מעל 69 AC- ארון מנייה שהוא מונה ייצור גדול יותר. מונה ייצור הוא מונה שסופר את כל החשמל שיוצר במערכת ומוזרם דרכו. כאשר אנו בוחרים שיותקן מונה ייצור (תוספת של כמה מאות שקלים), בשעת חיבור המערכת הסופי לחברת חשמל, נציגי חברת חשמל מתקינים את מונה הייצור אחרי הממיר ולפני מונה החשמל במבנה. כך לפני שהמבנה "מספיק" להשתמש בחשמל שהמערכת מייצרת המונה סופר אותו כך חברת חשמל יכולה לדעת כמה חשמל המערכת ייצרה.
אך עדיין למה שחברת חשמל תשלם על כל מה שהמערכת ייצרה אם חלק ממנו (700 בדוגמה שלנו) לא הוזרם אליה?
פה נכנס המושג השני – שיטת ההתחשבנות
ישנם שתי שיטות התחשבנות מול חברת חשמל לפי ייצור ולפי הזרמה. כאשר אנו שוכרים מכם את הגג אנו תמיד נבחר בהתחשבנות לפי ייצור- בשיטה זו חברת חשמל תשלם את התעריף של המכסה על כל מה שיוצר במערכת (לעניינו – 45 אגורות לקוט"ש) ותגבה מכם את התעריף הרגיל על החשמל שצרכתם ישירות מהמערכת.
איך זה קורה? חברת חשמל מתקינה את מונה הייצור וקוראת כמה המערכת ייצרה. עכשיו היא הולכת למונה הצריכה הראשי במבנה שהוחלף למונה דו כיווני – כלומר מונה שסופר כמה חשמל צרכתם ישירות מחברת חשמל וכמה חשמל הוזרם לחברת חשמל. חברת חשמל מחשבת את ההפרש בין מה שייצרתם (1000 קוט"ש) למה שהוזרם לרשת החשמל (300 קוט"ש) ואת ההפרש (700 קוט"ש) שהמבנה צרך היא מוסיפה לחשבון הצריכה.
איך חברת חשמל קובעת כמה תשלמו לה? היא קוראת את מונה הצריכה הדו כיווני שאומר כמה חשמל צרכתם ישירות מחברת חשמל ומוסיפה למספר זה את החשמל שצרכתם ישירות מהמערכת (ועליו היא שילמה כאילו הוא הוזרם אליה)